ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 • Τι είναι η τεχνολογία Inverter;
  Τα κλιματιστικά Inverter στην ουσία διαφοροποιούνται από τα υπόλοιπα επειδή έχουν την ικανότητα να μεταβάλλουν τον αριθμό των στροφών του μοτέρ τους ανάλογα με τις ανάγκες. Δηλαδή στην αρχή αποδίδουν τα μέγιστα και μετά ρίχνουν τους ρυθμούς ίσα-ίσα για την συντήρηση της θερμοκρασίας. Αυτή η μέθοδος έχει αποδειχθεί πως είναι πολύ πιο οικονομική από την απότομη εκκίνηση του κινητήρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως κάνουν τα παλαιού τύπου κλιματιστικά. Έχει υπολογιστεί πως ένα κλιματιστικό Inverter καταναλώνει ~50% λιγότερη ενέργεια από ένα απλό κλιματιστικό.

  Η τεχνολογία inverter, ελέγχει αναλογικά την ισχύ του κλιματιστικού. Τροποποιώντας τη συχνότητα του ρεύματος τροφοδότησης ή την ένστασή του, εξασφαλίζεται η ομαλή γραμμική μεταβολή της ταχύτητας περιστροφής του συμπιεστή που είναι η «καρδιά» του κλιματιστικού σας.
  Αυτό επιτρέπει την εναρμόνιση της ψυκτικής και της θερμικής ισχύος με τις εκάστοτε απαιτούμενες πραγματικές συνθήκες λειτουργίας. Όταν η θερμοκρασία του κλιματιζόμενου χώρου διαφέρει κατά πολύ από τη ρυθμισμένη θερμοκρασία, το κλιματιστικό λειτουργεί με τη μέγιστη ισχύ, εξασφαλίζοντας τη γρήγορη επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας.
  Μόλις επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία στον κλιματιζόμενο χώρο, ο συμπιεστής ρυθμίζει με ακρίβεια την ισχύ για τη διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας.

  Χάριν στην τεχνολογία Inverter ο βαθμός απόδοσης των κλιματιστικών μονάδων είναι σημαντικά υψηλότερος κατά τη λειτουργία τους τόσο σε πλήρες φορτίο όσο και σε μερικό φορτίο. Με δεδομένο ότι οι κλιματιστικές μονάδες λειτουργούν περισσότερο από το 80% του χρόνου τους σε μερικό φορτίο, ο υψηλότερος βαθμός απόδοσης των μονάδων με τεχνολογία inverter, επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας έως και 30~40% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας, σε σχέση με μονάδες σταθερών στροφών αντίστοιχης ισχύος.

 • Τι είναι η ενεργειακή κλάση;
  Η Ενεργειακή Κλάση είναι η ταξινόμηση των κλιματιστικών μονάδων ανάλογα με την κατανάλωση ενέργειας. Όσο μεγαλύτερή είναι η απόδοση ενεργειακής κλάσης σε κατάσταση ψύξης (EER) ή θέρμανσης (COP), τόσο μεγαλύτερη είναι η οικονομία ρεύματος, άρα τόσο μικρότερο είναι το κόστος λειτουργίας και η ρύπανση που προκαλείται.
  Σε όλες τις κλιματιστικές συσκευές υπάρχει μία διαβάθμιση από το Α έως το G. Το Α σημαίνει πολύ μικρή κατανάλωση ρεύματος, ενώ όσο πηγαίνουμε προς το G έχουμε μεγαλύτερη κατανάλωση.
  Δηλαδή, τα γράμματα αυτά δείχνουν την ενεργειακή απόδοση μίας συσκευής.
  Η κατάσταση αυτή περιγράφεται με την διπλανή ετικέτα που δείχνει την ενεργειακή απόδοση της συσκευής και που υποχρεωτικά πρέπει να την συνοδεύει.

  Πρακτικός οδηγός έξυπνης αγοράς

  Μία συσκευή ενεργειακής κλάσης Α έχει βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 3.2 (ΕΕR), ενώ μία συσκευή D ενεργειακής κλάσης έχει ΕΕR κάτω από 2.8.
  Αυτό σημαίνει ότι για μία συσκευή 12000 btu/h σε κάθε ώρα λειτουργίας αυτή με ενεργειακή κλάση D καταναλώνει 0.2 Kwh περισσότερο από μία Α κλάσης.
  Δηλαδή, με τις σημερινές τιμές ρεύματος, 0.02€ περισσότερο την ώρα, 0.16€ τη μέρα (για μέση λειτουργία 8 ωρών /ημέρα) και για ετήσια λειτουργία 50€ περισσότερο (για δεκάμηνη χρήση της μονάδας).
  Δηλαδή, σε περίπου τρία έτη λειτουργίας έχουμε αποσβέσει μία οικολογική μονάδα Α κλάσης σε σχέση με το επιπλέον κόστος αγοράς της από μία D, αλλά βέβαια έχουμε κάνει και μία επένδυση ιδιαίτερα επωφελή για το περιβάλλον.

 • Είναι τα κλιματιστικά φιλικά προς το περιβάλλον;
  Οι κλιματιστικές συσκευές είναι η μόνη ανθρώπινη συσκευή που αποδίδει πολύ περισσότερη ενέργεια (υπό τη μορφή θερμικού έργου) από αυτή που προσλαμβάνει.

  Αυτό το στοιχείο περιγράφεται με τους συντελεστές EER (για την ψύξη) και COP (για τη θέρμανση) που είναι η αποδιδόμενη ενέργεια προς την καταναλισκόμενη. Είναι δηλαδή ο βαθμός απόδοσης, ο οποίος είναι κόντα στο 3 κατά μέσο όρο. Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το νούμερο, τόσο πιο οικολογική και οικονομική είναι μία συσκευή.

  Δηλαδή, για κάθε μία μονάδα ρεύματος που προσλαμβάνει η κλιματιστική συσκευή αποδίδει 3 μονάδες θερμικής ενέργειας, αντί 0.8-0.9 κλασικών συστημάτων (π.χ. λέβητας-καυστήρας) θέρμανσης.

 • Γιατί είναι απαραίτητη η συντήρηση του κλιματιστικού μου;
  Όλες οι συσκευές και ιδιαίτερα τα κλιματιστικά μηχανημάτα, πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσια συντήρηση για τέσσερις βασικούς λόγους:

      Μέγιστη διάρκεια ζωής για το κλιματιστικό μας.
      Μέγιστη απόδοση σε ψύξη και θέρμανση.
      Καθαρό περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας, χωρίς δυσάρεστες οσμές, σκόνη, μούχλα και μικρόβια.
      Εξοικονόμηση ενέργειας, συνεπώς οικονομία στα χρήματά μας και προστασία του πλανήτη μας.

 • Πότε και πως καθαρίζω το φίλτρο του κλιματιστικού μου;
  Τα κλιματιστικά μετατρέπονται σε τόπο συσσώρευσης παθογόνων μικροοργανισμών από την αναπνοή και τον ιδρώτα των ανθρώπων. Τα βακτηρίδια αυτά επαναπροωθούνται με το ίδιο σύστημα κλιματισμού στον αέρα των χωρών διαβίωσης ή εργασίας. Η υγρασία που δημιουργείται στην εσωτερική μονάδα των κλιματιστικών (υδρατμοί συμπύκνωσης) βοηθάει ακόμα περισσότερο να αναπτυχθούν μύκητες και βακτήρια φιλικά προς το νερό.

  Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται κάθε 6 μήνες, ειδικά σε μονάδες που λειτουργούν για μεγάλα διαστήματα και σε χώρους που συνευρίσκονται αρκετά άτομα. Με τις πληροφορίες που θα δοθούν παρακάτω, το κόστος καθαρισμού είναι πραγματικά ελάχιστο και η όλη διαδικασία δεν ξεπερνά την μισή ώρα. Υπάρχουν και κάποια χημικά που αρωματίζουν και το εσωτερικό στοιχείο ταυτόχρονα με την απολύμανση.
  Ο τρόπος καθαρισμού είναι ο εξής:
  Αγοράζουμε τα σωστά χημικά καθαρισμού. Χρειαζόμαστε κάποιο αντι-μυκυτιακό και αντι-βακτηριδιακό για το εσωτερικό στοιχείο. Ανοίγουμε το κάλυμμα του εσωτερικού στοιχείου και, είτε το αφήνουμε σε ανάκλιση, είτε το ξεκουμπώνουμε αν βγαίνει εύκολα. Προσέχουμε πολύ με το κάλυμμα του κλιματιστικού, βίαιες κινήσεις μπορούν να το σπάσουν. Βγάζουμε τα φίλτρα σκόνης και τα φίλτρα ενεργού άνθρακα αν υπάρχουν και τα καθαρίζουμε είτε με το απολυμαντικό, είτε με κάποιο καθαριστικό σπιτιού γενικής χρήσης. Αν τα φίλτρα άνθρακα έχουν καταστραφεί, αγοράζουμε καινούργια. Ξεπλένουμε και το πλαστικό της εξωτερικής μονάδας αν το έχουμε βγάλει. Το εξωτερικό στοιχείο το ξεπλένουμε πρώτα με νερό με πίεση από το λάστιχο. ΠΡΟΣΟΧΗ, αν χρησιμοποιήσουμε πλυστικό μηχάνημα με πίεση, δεν το πλησιάζουμε πολύ κοντά γιατί θα στραβώσουμε τις λεπτές ψύκτρες του συμπιεστή! Αν η βρωμιά είναι σημαντική και έχει επικολληθεί στις ψύκτρες, χρησιμοποιούμε το καθαριστικό υγρό ή σπρέι για εξωτερικές μονάδες και το αφήνουμε να δράσει σύμφωνα με τις οδηγίες.
 • Μπορώ να χρησιμοποιώ το κλιματιστικό ανελλιπώς κατά τη διάρκεια του χρόνου
   Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να χρησιμοποιείτε τον κλιματισμό όσο συχνά επιθυμείτε, αλλά σε περιπτώσεις εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών πιθανόν να μην ανταποκριθεί, λόγω αδυναμίας να λειτουργήσει κανονικά.
 • Είναι ακριβό στη χρήση;
   Η συνεχής χρήση του κλιματιστικού έχει κάποιο κόστος λειτουργίας, το οποίο αμβλύνεται στην περίπτωση των επώνυμων συσκευών με χαμηλές καταναλώσεις. Αν και στην Ελλάδα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι σχετικά χαμηλή, εν τούτοις ακόμη και η 8ωρη καθημερινή λειτουργία γίνεται αισθητή στον λογαριασμό της ΔΕΗ.

 • Είναι φυσιολογικό η μονάδα να λειτουργεί συνέχεια
  Γενικά όχι. Εάν το κλιματιστικό λειτουργεί διαρκώς χωρίς παύσεις, ενώ το δωμάτιο δεν κρυώνει, πρέπει να κοιτάξετε μερικά πράγματα.

  Ελέγξτε αρχικά την θερμοκρασία του αέρα που εισέρχεται στο κλιματιστικό (του περιβάλλοντος δηλαδή), και εν συνεχεία του αέρα που εξέρχεται από την εσωτερική μονάδα. Εάν η διαφορά τους είναι μικρή, τότε υπάρχει κάποια βλάβη.

  Αν πάλι η διαφορά μεταξύ των θερμοκρασιών είναι αρκετά αισθητή (ανάλογα με την επιλεχθείσα θερμοκρασία), τότε πιθανόν η μονάδα είναι ανεπαρκής για το μέγεθος του δωματίου.


 • Πόσα BTU χρειάζομαι;
  Αν και έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο μας άρθρο, υπενθυμίζουμε τον εμπειρικό τύπο:

  «Για νορμάλ λοιπόν απώλειες, διαιρείται το εμβαδόν του χώρου δια 2 και πολλαπλασιάζεται επί 1000, για να βρεθεί σε BTU το ανώτερο όριο ψυκτικής ισχύος που απαιτείται.

  Για παράδειγμα, για ένα σαλόνι 50 τ.μ., διαιρούμε δια 2 και βγάζουμε 25. Επί 1000, μας δίνει 25000 BTU ως ανώτερο όριο, άρα κανείς κινείται στα 20000 με 25000 BTU. Αντίστοιχα, ένα υπνοδωμάτιο 20 τ.μ. αρκείται σε 9000 BTU κ.ο.κ.»

  Αν το δωμάτιο είναι ιδιαίτερα σκιερό, μειώστε την απαιτούμενη ισχύ κατά 10%. Αντίθετα, εάν βρίσκεται εκτεθειμένο στον ήλιο, προσθέστε 10%.

  Για κάθε άτομο πέραν του ενός που αναμένεται να βρίσκεται στο δωμάτιο προσθέστε 600 Btu/Hr.

  Αν, τέλος, το δωμάτιο είναι η κουζίνα, προσθέστε 4000 με 6000 Btu/Hr.

 • Πως μπορώ να κάνω το κλιματιστικό μου πιο αποδοτικό;
   Η πιο προφανής κίνηση είναι η σκίαση του δωματίου. Η ψύξη γίνεται πολύ πιο δύσκολα όταν ο ήλιος θερμαίνει ταυτόχρονα τον χώρο. Καθαρίστε το φίλτρο σκόνης κάθε μήνα, ή όσο συχνά χρειάζεται, ανάλογα με το που μένετε. Μειώστε τη χρήση συσκευών που παράγουν ζέστη όπως εστίες, φούρνος, φούρνος μικροκυμάτων, στεγνωτήρες μαλλιών κτλ.